AJÁNLÓ
 
20:41
2014. 02. 22.
Az NBI friss igazolásait bemutató sorozatunk záró részében, azoknak a légiósoknak a rövid...
A bejegyzés folyatódik
 
20:41
2014. 02. 22.
Ismét egy olyan elemzéssel szeretnénk segíteni titeket a hétvégi csapatösszeállításban,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:41
2014. 02. 22.
A Fantasy Liga játékospiacán közel 40 új arc száll versenybe kegyeitekért, akik egységesen...
A bejegyzés folyatódik
 
20:41
2014. 02. 22.
Szombaton pont kerül a bajnoki címért folyó verseny végére, mely gyakorlatilag csak formalitás...
A bejegyzés folyatódik
 
20:41
2014. 02. 22.
Szubjektív esélylatolgatásunk következik, melyben a legfontosabb okokat szedtük össze a Fradi...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

MLSZ Fantasy Liga

22
feb

Mi jellemzi a magyar klubok átigazolási politikáját? - interjú Sallói Istvánnal

Címkék: OTP Bank Liga, NBI, Sallói, Salloi Istvan, átigazolás

Sallói István a 90-es évek egyik legjobb magyar csatára volt, aki nem csak a magyar bajnokságban alkotott maradandót, 2001-ben minden idők második legjobb Izraelben légióskodó játékosának választották. A KTE klubigazgatója ma már több mint egy évtizede dolgozik klubvezetői beosztásban, így átfogó képpel rendelkezik arról, miként is zajlik egy átigazolási szezon felépítése. Sallói Istvánt a hazai trendekről, a scout rendszerről, valamint a hajrára jellemző eseményekről kérdeztük.

Sok átigazolási időszakot, sok csapatépítést megéltél már az utóbbi években. Mi a jellemző a magyar klubokra, hogyan készülnek fel erre, miként tervezik meg?

Nekem az a tapasztalatom, hogy Magyarországon nem előre dolgozunk. Megvárjuk amíg lemegy az aktuális félszezon, utána mindenki kiüríti a keretét, szerződést bont azokkal, akikkel nem számol, majd elkezdi a keresgélést a piacon. Ezért van ennyi próbajátékos, miközben ez nem egy ideális helyzet, hogy teszt alapján döntsünk. Nyugaton ez annyival fejlettebb, hogy általában előre tudják a klubok, milyen posztokra akarnak igazolni, van akit már évek óta figyelnek. A magyar klubok ezt a hálózatot nem tudják megfizetni, ezzel együtt, azért külföldön is egy-egy igazolás körbejár, mert ha valaki vesz valamit, akkor a másik pénzhez jut, és ő is elkezd költeni. Ilyenkor jönnek az utolsó pillanatos döntések, ahogy azt láthattuk például Özil esetében is. Ahhoz, hogy az Arsenalba igazoljon, kellett a Real Madrid megegyezése Bale-lel. Magyarországon ez nem így zajlik, itt amint megnyílik a piac, a klubok nagy százalékban azonnal lépnek, a végére már csak a finomhangolás marad. A téli időszak csendesebb, de drágább is, mert kevés a minőségi lejárt szerződésű játékos, vagy akinek éppen nincs kontraktusa, az már gyanús.

Mennyire jelent problémát az az érdekes helyzet, hogy Magyarországon a szezon közben hónapok állnak rendelkezésre csapatépítésre, míg nyáron szinte csak szusszanni van idő?

A tél ilyen szempontból ideálisabb, nyáron valóban rövidebb időnk van. Nehezíti az is a helyzetet, hogy a szezon kezdete után még nyitva van az átigazolási piac is, sokan ki is várnak. Nyilvánvaló, hogy a magyar bajnokságot nem jegyzik a legmagasabban Európában, így ha minőségibb külföldiekről beszélünk, még várják hova tudnak elmenni. Előfordul, hogy 3-4 forduló után felborulnak az erőviszonyok, mert van még esély belenyúlni a keretbe. A téli időszak tehát nyugodtabb, ha a csapatok időben lépnek.

Sallói

Említetted a scout hálózat hiányát. A magyar klubok által egyre inkább alkalmazott instatscout program mennyire ad ebben segítséget nektek?

Egyrészt Magyarországon a scoutok az ügynökök. A magyar futballban akik a leginkább képben vannak - bármilyen meglepő is ez - a játékos ügynökök. Egész fiatal kortól jól ismerik a játékosokat, tudják a háttér információkat, kiktől akarnak megválni esetleg. Az instatscoutot leginkább az ügynökök által kínált játékosokkal lehet összekötni. Ez egy szenzációs, orosz fejlesztésű program, ami alapján mindenkit meg lehet nézni, és az MLSZ-nek köszönhetően nagyon jutányosan használhatják a klubok. Aki ebben a rendszerben nem szerepel, az szinte nem is létezik. Tíz év távlatában még úgy nézett ki a dolog, hogy valaki beajánlott nekünk egy játékost, aki nyolcszoros gólkirály, mi meg vagy elhittük, vagy nem. Persze ez azon is múlott, hogy ki ajánlotta. Később már meg tudtuk nézni a játékos statisztikáit az interneten, ma pedig már odáig jutottunk, hogy minden játékosról legalább egy teljes meccset kapunk. Ennek a programnak az a nagy előnye, hogy nem is kell ezt végignéznünk, hanem összeszedi a játékos összes labdaérintését. Kapunk egy képet arról, milyen típusú futballistáról van szó, technikailag, sebességben, dinamikában milyen adottságai vannak. Ez egy hatalmas segítség.

Nyugaton sokszor látjuk azt a piaczárás napján, hogy az utolsó pillanatokban ütnek nyélbe egy transzfert. Itt mennyire jellemző ez?

Itt is vannak, de kevésbé jellemző. Külföldön is többnyire azért látjuk ezt, mert minőségi játékosokról van szó, akiket megvesznek. A tárgyalási pozíciók, az idő és a pénz korlátai befolyásolják ezeknek a transzfereknek az időzítését. Ez az idegek harca is, ezért látjuk azt, hogy a végletekig kihúzzák. A magyar klubok általában tudják, kit akarnak, ilyenkor az őszi szezon végén, már decemberben szerződést bontanak azokkal, akikkel nem számolnak, a többiek pedig ezt látják, és nézik kire lehet szükségük. A valós belföldi vásárlás ritka, erre nincs pénze a kluboknak, maximum játékos cserék merülnek fel, de nem jellemző ez az utolsó pillanatos roham.

Klubvezetői pályafutásod során átéltél esetleg ilyet?

Rafael Burgos esete volt a legextrémebb Kecskeméten. Pénteken zárult a piac, mi pedig Pécsen játszottunk, akkor jött a hír, hogy Burgost ajánlották egy másik csapatnak, ahol már végül nem maradt neki hely. Így felajánlották nekünk, amolyan most vagy soha alapon. Pécsett a szünetben írtuk a szerződéseket, közben emaileztünk és szurkoltunk a győzelemért, ami szerencsére össze is jött, ahogy az igazolás is az úgynevezett TMS-rendszernek köszönhetően, amit a FIFA vezetett be. Ez egy számítógépes rendszer, amire a kluboknak minden adatot fel kell vinnie a transzferhez, és itt tényleg nincsen pardon, éjfélkor az a kapu becsukódik, ha valami hiba van, nem engedi át. Úgyhogy a mobil telekommunikációs eszközöknek volt köszönhető Burgos leigazolása, hagyományos módszerekkel nem sikerült volna. Gyakorlatilag olyan szempontból is utolsó pillanatos igazolás volt, hogy zsákbamacskát vettünk vele, mert tényleg nem volt időnk utánanézni. A menedzser szavahihetőségére alapoztunk, és hasznunkra is vált, szerintem egy nagyon jó igazolás volt. 

BurgosBurgos Kecskeméten 5 gólt lőtt, és 6 gólpasszt adott. Ma már a Győr játékosa.

Ne felejts el Like-olni minket a Facebookon és követni a Twitteren, hogy mindig naprakész lehess!

Komment 0 | Reblog! 0 |


Belépés a játékba

Mi is az MLSZ Fantasy Liga? Egy olyan játék, ahol te lehetsz kedvenc klubod menedzsere. Kiválaszthatod a legjobb NB1-es játékosokat, s megmérkőzhetsz velük az értékes nyereményekért.

Facebook

Feedek

HTML

Twitter

Utolsó kommentek

Címkefelhő

Győr (12),Ferencváros (10),Újpest (10),fantasy futball (9),Debrecen (9),Videoton (9),Diósgyőr (7),18. forduló (6),FTC (6),24. forduló (6),Leonardo (6),Haladás (6),21. forduló (6),Pécs (6),20. forduló (5),26. forduló (5),magyar válogatott (4),OTP Bank Liga (4),25. forduló (4),Honvéd (4),MTK (4),27. forduló (4),Kaposvár (4),Pápa (4),Mezőkövesd (4),Puskás Akadémia (3),19. forduló (3),Magyar Kupa (3),Böde Dániel (3),Kecskemét (3),álomcsapat (3),Pavlovic (3),22. forduló (3),Paks (3),DVSC (2),Rene Mihelic (2),NBI (2),Kalmár Zsolt (2),vasiljevic (2),Fradi (2),Dr. Horváth Zsolt (2),Futács (2),Torghelle (2),Zsidai László (2),stratégia (2),Tóth Bálint (2),Rudolf Gergely (2),29. forduló (2),Zsidai (2),Sidibe (2),devblog (2),Kanta (2),2016-os Eb (2),Mateos (2),Völgyi Dániel (2),Torghelle Sándor (2),Laczkó Zsolt (2),Lipták (2),Vadnai Dániel (1),Pölöskei Zsolt (1),bajnoki cím (1),Kanta József (1),Dinjar (1),Eninful (1),sérülés (1),Eperjesi (1),Vasiljevic (1),Zamostny (1),eltiltás (1),Polekszics Vukasin (1),30. forduló (1),derbi (1),23. forduló (1),statisztika (1),Gréczi Gábor (1),Doll (1),ligakupa (1),kaposvár (1),győr (1),gólkirály (1),28. forduló (1),szivics (1),Nagyerdei Stadion (1),Tóth László (1),kte (1),szakály (1),Bonazzoli (1),valogatott (1),zsidai (1),Hrepka (1),Laczkó (1),újpest (1),Vermes (1),Debrecen (1),brkovic (1),Simon (1),Loki (1),debrecen (1),Kulcsár (1),interjú (1),Tajti Mátyás (1),Fantasy Magyar Kupa (1),kupa (1),diósgyőr (1),Tóth (1),cukic (1),windecker (1),Véber György (1),Kupa (1),Besic (1),Bosznia (1),Zé Luis (1),DVTK (1),Budapesti Honvéd (1),Calatayud (1),kapusok (1),mtk (1),Darko Pavicsevics (1),taktika (1),felállások (1),védők (1),tévé (1),Mundele (1),Mulemo (1),új arcok (1),Csizmadia Csaba (1),gifek (1),Hrepka Ádám (1),NBcee (1),pontozás (1),Sándor György (1),Vitor Gomes (1),Lipták Zoltán (1),Juhász Roland (1),Szűcs Lajos (1),Muhamed Besic (1),Julian Jenner (1),Szakály Péter (1),szabályok (1),InStat érték (1),átigazolás (1),Salloi Istvan (1),Nikolic Nemanja (1),Sallói (1),Futács Márkó (1),Miroszlav Grumics (1),Koller Krisztián (1),Gosztonyi (1),Martinez (1),Horváth Ferenc (1),Videoton (1),KTE (1),pápa (1),Kamenar (1),forduló csapata (1),Lencse László (1),Nenad Novakovics (1),alvarez (1),harsányi zoltán (1),Veber Gyorgy (1),Lencse Laszlo (1),Tisza (1),Magyar kupa (1),laczko (1),Griffiths (1),vass (1),kosovic (1),magyar-finn (1),Mihelic (1),Pölöskey Péter (1),pölöskey péter (1),Jenner (1),sérülések (1),Kádár (1),Eltiltások (1),Kanta Jozsef (1),Prosser Dániel (1),Kabát (1)